Polițiștii locali primesc noi puteri, dacă un proiect de lege depus la Senat de un grup de parlamentari USR-Plus va fi aprobat. Iată ce înseamnă asta pentru șoferi.
Polițiștii locali nu beneficiază de toate privilegiile colegilor lor de la Ministerul de Interne, iar în privința acțiunilor rutiere au numai atribuții limitate. Potrivit legii, polițiștii locali pot să sancționeze șoferii numai pentru abateri care țin de oprirea, staționarea, parcarea și accesul interzis al vehiculelor.
Totuși, polițiștii locali nu au dreptul să îi sancționeze pe șoferii care refuză să se legitimeze, o scăpare a legislației care este speculată de mulți șoferi. Pentru a aplica sancțiuni în acest caz polițiștii locali trebuie să apeleze la „frații mai mari” de la Poliția Rutieră. Acest lucru este impus de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din anul 2017.
„…doar agentul constatator din cadrul Poliției Rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate”, se arată în decizia 11/2017 a ÎCCJ.
O propunere legislativă depusă la Senat de un grup de parlamentari USR-plus dorește repararea acestei nedreptăți. Potrivit expunerii de motive, se va modifica Legea poliției locale nr. 155/2010 în sensul că polițiștilor locali li s-ar putea permite să aplice sancțiuni contravenționale în situația în care aceștia cer, fără succes, să afle de la proprietarii mașinilor cui au împrumutat autovehiculele respective.
De asemenea, prin aceeași propunere legislativă, se prevede ca polițiștii locali să poată aplica sancțiuni contravenționale șoferilor care opresc, staționează sau parchează neregulamentar și care refuză să se legitimeze. În plus, aceștia vor putea da amenzi și șoferilor care încalcă normele legale privind accesul interzis, putând dispune inclusiv măsuri de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar.
Sunt considerate, printre altele, refuzuri de legitimare situațiile în care șoferii nu înmânează polițiștilor locali documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, actele mașinii (de înmatriculare ori de înregistrare) sau alte documente prevăzute de lege, necesare identificării concrete a mașinii, precum și a șoferului.
Pentru a putea fi aplicat, proiectul de lege trebuie să fie votat atât de senatori, cât și de deputați. Ulterior, președintele trebuie să promulge noua lege iar aceasta trebuie publicată în Monitorul Oficial pentru ca prevederile sale să intre în vigoare.